Thursday, 13 October 2011

Soul Mate in Quilting

I am currently on another baby comforter.

To answer some queries from dear blogger friends, here I have a few shots of my machine use for quilting. Just a SINGER 20U63A, an old fav.

This oldie was meant for free motion embroidery machine bought around 15 years ago, and was converted to be my regular sewing machine too, for everything sewing related... :D

Look closely at my broken lever darning foot (from my other machine - FAITH -retired now.) This foot is my real buddy on quilting! It is as old as my son, BOY, 21.

One day, one fine day, may my wish to have a little long arm quilting machine and a frame will be fulfilled. InsyaAllah........ Aaminn.

9 comments:

Mila@Rimbun said...

kak Dee.. Mesin industri boleh jugak digunakan utk FMQ yer....

DiahRothman said...

Mila, memang bolih.... cuma kita kena adjust tension benang atas dan bawah. One thing yang problem cuma mesin cam kD punya ni tak ada stitch regulator. Kena ambil kelajuan yang consistent so that lebar stitch dia sama. Mesin yang model baru kD rasa ada dan telah diupgradkan.

MamaDaniel said...

Wah.. mesin laju nih.. terbabas memanjang kalau saya.. :)
hehhee

Suzie said...

memang dasyat lah Kak d,bak kata zila mau terbabas saje....tapi ruang luas tu memang bestkan..

Anonymous said...

kak dee saya ader mesin yang same tapi baru 1 tahun.nak tanya kalau nak beli tapak tu name dia aper....

ida JB

DiahRothman said...

Zila, laju juga la...kena control :)

DiahRothman said...

Suzie.... ruang tu amat membantu. Infact kalau quilt yang single hingga king...kena ada bantuan/tambahan meja... baru selesa nak pusing dan tukar arah.

DiahRothman said...

Ida.... kDee punya tapak tu ambil dari mesin Singer yang lain...kebetulan tapak tu dlm package mesin tu.

Mungkin kalau sebut tapak quilting atau sulam mereka akan faham kut... Atau ambil jer gambar dngn hdphone, tunjuk kat tokey tu :)... selamat mencuba!

Hobby Mummy said...

thanks kak Dee ...maz pun wish satu hari nanti maz ada machine yang maz boleh gunakan untuk quilting :)) penat dah handquilt :))