Wednesday, 29 July 2009

HEXAGON TEMPLATE - MAKE YOUR OWN

Salam semua.

KakDee minta maaf kerana lambat reply dan buat entry tentang template hexagon seperti yang dijanjikan.

Kita ambil ukuran seperti digambar tertera. Yang nak buat sendiri master copy untuk hexy template bolih refer di sini, sangat mudah..... Penting ketepatan dan guna template (master copy) ni dan terap banyak2 keatas kertas..... mesti tepat.


Yang gambar di atas tu pun KakDee buat sendiri dengan alat 'COMPASS' tu.

>Ukur 1.15" dan buat bulatan atas kertas yang agak tebal supaya tidak mudah koyak.
>Guna ukuran yang sama (1.15") bahagi 6 ikut bulatan.
>Garis dari bucu ke bucu.
>Potong.
>Terap banyak2 guna template mastercopy atas kertas sederhana tebal, gunting.
>Siap template kita.

13 comments:

shima said...

salam kd, kalau tumpang tanya boleh tak.. kalau shima amik je template 2" yang ada kat Quilt along too.. boleh ke tak? Kalau tak leh.. baru shima nak buat sendiri.. jgn mare ya kd.

shima said...

kd, nak tumpang tanya, kalau saya amik je template 2" tu kat blog quilt along too boleh ke tak boleh.. tq

MJBannister said...

Salam pengenalan. Saya ni dah lama jadi silent follower KD. Baru2 ni ja buat blog sendiri. Really admire hasil tangan KD cantik2 belaka and TQ so much for the tutorials.

mama alicianorman said...

askm...kak dee thank you very much...ok now dah boleh tidur..hahaha...

ok so that ,eans template yg fida print dari daisy quilt tu memang perfect untuk 2" ...fida ukur macam mana kak dee cakaplah..falt to flat...

Nanti fida nak print banyak2..heheh. fida pun dah kasi kat kak shima link dia...happy aje dia...heheheh

Hanim said...

Diah, thank you for the invitation. I already have a few projects. Maybe next time. Updating myself with the progress of the Kutu Hexy is a joy.

balkhis said...

ya Allah Kak D...sungguh murni hati mu... pukul 2.32pg ni, guess i might be the first to comment..good...i'm soooo sorry for all the gurls yg participate in kutu hexy...audit datang macam ombak tsunami kat office...i've been working like heck dari last tuesday til today...day til night incl weekend...kak D tel pun tak sempat jawab...but still she cope with me n dgn ikhlasnya buat tutorial template without me asking... thank u so much..love u muahhhsss....i owe u muruku!

DiahRothman said...

Shima, tutorial tu just an alternatif saja. Yang tak der printer agak susah nak direct copy kan...
Easier kalau leh print to size dan photostat banyak-banyak...

DiahRothman said...

MJBannister,
Hi, Welcome to the blogging-world...and the quilting community. Care to join our group... or follow us along... Thanks.

DiahRothman said...

Fida, sorry yer lambat, sibuk sangat. Malam baru lapang sikit....! Glad you are happy!

DiahRothman said...

Hanim, it is okay dear.... maybe some other times, yes!

DiahRothman said...

Balkhis dear, tak per, just assist you wherever possible.... hope we will proceed soon.... with MURUKU around we can catch up in no time, right!!!!!

mama alicianorman said...

kak dee..hhehe takpe..fida aje yg tak sabar2 nak suruh kak dee buat ,, sorry ye kak dee....

kak khis buat entry baru , fida dah jawab nanti kak dee tengoklah..maybe kak dee boleh jawab kan untuk fida..heheheh

DiahRothman said...

Fida, tak per KDee yang promise.. hope semua okay leh cepat proceed, KDee pun tak sabar gak!