Friday, 6 November 2009

THE HAPPY HOUSE - 4th

It has been quite a while I did not do quilting and too much on bag making, how I love the diversions .....

Rushed this little green piece for Yasmin and her coming baby boy soon.

Simple wonky houses design, all machine stitched and machine quilted. Measuring roughly 3ft x 4ft. This is my 4th reproduction of the same.

These are the close up requested by Cik Kema. Simple satin stitch or zig-zag. Black thread to highlight each object. No turning in seams, no stabilizer. Simple and fast....





21 comments:

mama alicianorman said...

cantiknye kak dee..fida teringin nak buat machine quilted tapi tak pernah jadi...dah berapa kal try...kalau jadi pun jahitan depan cantik tapi kalau tengok kat belakang..huhuhu..nangis sebab tak cantik....

DiahRothman said...

Fida, machine tension tak sama kut... Kalau guna batting nipis lebih mudah dan cantik, yg ni tebal 3/4". Kd tak guna stabilizer.

mama alicianorman said...

itu yg problem kak dee, fida tak tahu nak bagi tension tu sama..huhuh..mesin ja canggih tapi tuan dia tak canggih..hahahaha

My Rayyan said...

wah2 lawoooo nye
ni bb rayyan suke ni...
k.dee leh tak focus hat rumah2 tu? cik kema nak tgk la k.dee wat camner..

hmmm agak2 mesin hat ado 5pattern tu leh wat ka?

My Rayyan said...

k.dee lagi satu kan cam fida ckp
errr camno nak adjust tension machine

sat gelak dulu yo ahahaha
selama ni cik kema duk letak tgh2 ja..pehtu balun jahit guna walking foot tu...sudah2 hat belakang tu benang cam tertarik atau terkeluar

mekacih k.dee

My Rayyan said...

mekacih k.dee

wookes dah paham camner nak wat
leh try sbb ado zigzag kat mesin tu hehehe

DiahRothman said...

Fida/Cik Kema,
Kalau benang bawah longgar memang akan berkedut di bawah dan senang ajer nak tarik. Jadi kena ketat kan benang atas.... rhuneh2 lah skru2 nan ado atas tu... peh tu tarik benang atas sama dak tension ngan bawah. Bobbin case tu longgar kalu, pulas/ketatkan skru kecik yg kat badan dia tu...pelan2.Test lagi sama dak tension tu... sampai puas hati..... jangan kita plak yang tension udah ler... lol!

shima said...

wah k dee memang cantik shima suka, bukan untuk baby je, untuk baby tua macam shima pun boleh kot, sebab masa kecik tak dapat blanket macam tu.. he he

DiahRothman said...

Shima, bolih ajer..... ada KD buat yang 1st ngan 2nd untuk Single... Mungkin Shima leh dapat idea....
Tengok bawah ni salah satu...atau click under 'single'
http://diahrothman.blogspot.com/2008/10/single-houses.html

My Rayyan said...

wahhhh semua lawo2 ok
syokkkknye kalau la cik kema ado masa yg byk

iskkk xsabo nak singgah umah k.dee :) agak2 buleh tak bawak balik barang dua hasil k.dee lalalalala

DiahRothman said...

Rumak KD bukan ada aper... tak ada quilt pun. Semua orang punya... untuk diri sendiri tak sempat nak buat.... :) Rumah nak kena renovate. Barang pek sikit2 dah... Ari ni sedih lah, mesin tua tu pulak rosak.. berasap lagi... aduih!

Mrs. Fedex said...

wah.. dah nampak jarak dekat..
nice giler.. ala2 wonky house..
cartoon type.. ceria..
nak ushar lagik.. mana tau leh perangat enjin lagik.. hahaha..

DiahRothman said...

Perangat Mus, jangan sampai berasap sudah lah...... Start buat for future ker.....:)

shima said...

k dee, shima dah visit single blanket tu... ni kena belajar jahit mesin pulak.. :)

DiahRothman said...

Shima..... KD suka... berjaya perangat kawan2..... :)

MariaFaizal said...

oh my..this piece of art is so adorable.Makes me wanna make more babies sis : D

Really a lovely piece..

Hobby Mummy said...

Kak D ,this is just so amazingly adorable!


p/s: we shall meet one day.

DiahRothman said...

Thanks Maria,

Are you hinting something? Have you .... yet? Tell me if you are!!! Good luck dear in all your undertakings!

DiahRothman said...

Maz, thanks.
How I wish we all could meet somewhere, and have a nice chat.... Lets pray one day... ONE fine day!!!

My Rayyan said...

k.dee

nak minta tolong, cik kema nak tgk bhgn belakang lak ahaha

sbb duk pk ni, sama ada k.dee jahit rumah2 itu hanya pada kain depan ngan batting je atau k.dee jahit terus smpi belakang (maksud kain belakang)

apakah ayat ini? ahahaha harap k.dee paham ape yg cik kema nak tanye lalalala

cik kema skang dah cuba jahit tangan hexy tu, lepas tu ingat nak jahit quilt --> echo style. Jadi skang ni cik kema perlu:

1. cantumkan kain depan + batting + kain belakang dan quilt atau

2. cantum kain depan + batting dan quilt then lepas tu baru cantum ngan kain belakang?

nanti xbersepah2? ke ahahaha pengsan nak jawab. maaf sy budak baru blajo lalala

DiahRothman said...

Sori Cik Kema. 2 hari tenet tak der..
Okay nak tengok yang belakang dah pos pi Kelana Jaya, ada kat tuan dia, dah tak der..!

Yang pertama tu correct.... dah siap top semua, peh tu cantum jadi satu lembaran besar baru lapis kan ngan batting dan bawah sekali backing...Peh tu quilt la sesuka hati mu wahai Cik Kema ... lalala :O)