Sunday, 16 August 2009

DENIM PATCH BAG

All this while I have been sewing bags for friends or for my little shop. I need something for myself and be proud to carry one...... Not too much to ask right? Now I own this.

The materials were from some collections of my childrens' old denim jeans, overalls, skirts, tops........ Cut, patched, quilted and here it is!

I applied the pebble-quilt for the whole bag with inner pockets on lining and a wrapped button.

22 comments:

Hanim said...

Hi Diah,.. nice bag! Really cute and unique.

liyana said...

nice :)

mama alicianorman said...

cantiknye kak dee...macam2 idea kak dee adakan?..hehe

owh ya..kak dee boleh tanya kak balkhis tak?..apa cerita dengan hexy kita tu?..ada yg nak tukar tengah hexy pergi kaler pink dan putih semua..confirm ke tak?..kak shima dok tanya fida, fida cakap nantilah fida chek ngan kak dee...

rasanya dia nak start buat tapi takut nanti ada yg tukar pikiran ,sayang plak kalau dah potong2 kain semua..nanti kak dee tolong tanya ye...thanks

DiahRothman said...

Hanim, thanks...quite simple though.

DiahRothman said...

Liyana.... thank you dear!

DiahRothman said...

Fida, terima kasih .. beg tu simple dan cepat siap.

Okay Fida, nanti KD tanya Balkhis .. Buat masa ni dia sibuk pindah pjabat ..kena transfer tmpt kerja.. tapi pjbat dia dekat ngan rumah KD,senang jumpa.
Pada KD apa pun tak per nak tukar pun kjap jer... Okay Fida nanti bagi infor kat Fida lagi...

Effa Fazrina said...

Salam, kak Diah...

sungguh kemas saya tengok Quilting akak.... ade masin khas ke untuk buat quilting tu atau akak buat free hand??
effrins.blogspot.com

Anonymous said...

nice 2 C

DiahRothman said...

Effa,
Thanks for visiting..... used and old ordinary sewing machine for all my projects .... a free motion quilting for the bag.

DiahRothman said...

Amonymous,
Nice to see.... but even nicer to hold and touch..... ;)

Amy Nujaimy said...

suka tgk beg tu..... soooo cantik...

DiahRothman said...

Amy, nanti balik Malaysia bolih belajar menjahit pulak kut..

MJBannister said...

Salam KD, berkenan sgt2 dgn beg ni, cantik. Ni tgh selongkar stash denim yg rasa2nya dah lebih 10 thn. Nak tanya ni, square yang KD pakai berapa inci ye? Rgds.

DiahRothman said...

W'salam MJBanister,
I used 6" x 6" squares. Lately I made another 5" x 5" which also looks okay. Actually I plan to make a tutorials for this, but due to some urgent matters maybe later will proceed..... Happy sewing!!!

aniza said...

very nice, K/Diah....lama tak masuk sini...I nak blog pun tak sempat...lately mcm2 hal...but keep posting and keep crafting, k!!

Nurain said...

Hi kak, thank you for dropping by at my site.... sukanya bag ni....

DiahRothman said...

Aniza, miss your entry and sewing activity too... hope everything is gonna be fine soon.

DiahRothman said...

Nurain, InsyaAllah KDee akan buat simple tutorial untuk bag tu.... nanti kita bolih buat sama-sama.

Nor Hafinaliza said...

Assalamualaikum Kak..cantiknya!! kalaulah dapat satu macam tu..
-Affeen-

DiahRothman said...

W'salam Affeen, kalau nak belajar buat beg tu nanti KDee ajar, nak!

Nor Hafinaliza said...

kak Dee..nak ajarkan ke? Boleh jugak..nanti mail ye..tapi ,bila boleh buat tu.hmm.saya sendiri tak tahu..anyway,KIV item ni..TQVM
-Affeen-

DiahRothman said...

Affeen, lepas raya ni kalo ada free time KD buat tutorial tu. InsyaAllah!